Foto: TT.

Drog ut visdomstand – hamnade i respirator

Uppdaterad
Publicerad

En patient fick en visdomstand utdragen. Sviterna? Respiratorvård efter en svår infektion. Nu kritiseras tandläkaren.

En tandläkare i Umeå kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta för att inte ha motiverat beslutet att dra ut en patients visdomstand.

Patienten sökte vård i augusti förra året med akuta besvär från en visdomstand i höger underkäke.  Dagen därpå bedövades området och tanden avlägsnades.

Tanden togs bort och lambån syddes åter på plats – men smärtorna kom tillbaka och patienten blev febrig, hade tilltagande frossa och hade svårt att gapa.

Fick vårdas i respirator

Tandläkaren menade att symptomen var tillbakagående, men det skedde fortfarande ingen förbättring och patienten fick en akutremiss till den Käkkirurgiska kliniken.

Där blev det respiratorvård.

”Om en patient drabbas av en snabbt uppblossande infektion eller blödning i området för oxeltänderna inkluderande visdomständer finns alltid en risk att en svullnad kan förtränga luftvägarna.”, skriver IVO i utredningen.

De anser att det finns brister i diagnostik, undersökning och bedömning samt journalföringen. De avslutar ärendet med kritik mot tandläkaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.