Foto: TT

Drogade och våldtog student

Uppdaterad
Publicerad

Den hyresvärd som drogade och våldtog en student i Umeå under våren får ingen strafflindring i hovrätten. Det fastställdes idag.

En man i 50-årsåldern drogade en inneboende student med sömnmedel och våldtog henne i Umeå tidigare i vår. 

En kväll i mars när hon för första gången var ensam i lägenheten med mannen, hällde han upp ett glas vin åt henne ute i köket. Hon blev kraftigt påverkad efter att ha druckit, blev illamående, somnade och var sedan i ett halvvaket tillstånd av och till. Kvinnan ska enligt prover ha blivit drogad av receptbelagda sömnmedel och under tiden kvinnan var utslagen genomförde mannen en våldtäkt på henne.

Tingsrätten: ”Brottet är grövre”

Umeå tingsrätt ansåg i somras att brottet var av det grövre slaget då kvinnan varit i ett särskilt sårbart tillstånd efter att mannen drogat henne. Rätten dömde därför mannen till fängelse i 2 år och 6 månader, och till att betala skadestånd på 115 000 kronor.

Ingen strafflindring

Domen överklagades då mannen stod fast vid att han inte begått brottet. Han yrkade på att tingsrättens utdömda straff och skadestånd skulle undanröjas, och att åtalet skulle ogillas. I andra hand ville han att straffet skulle sänkas till två års fängelse, vilket är minimistraffet för våldtäkt.

Men hovrätten delar tingsrättens tidigare bedömning. Men menar bland annat att den dna-bevisning som finns dokumenterad styrker kvinnans berättelse.

Tingsrättens dom ska därmed fastställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.