Drograttfull rammade ambulans – frias

Publicerad

En narkotikapåverkad kvinna körde först in i en personbil och därefter en ambulans. Nu frias hon från grovt rattfylleri men döms för ringa narkotikabrott.

Det var i november 2014 som olyckan inträffade i en rondell på E12 i Umeå. Kvinnan hamnade delvis i motsatt körbana och kolliderade med en personbil som åkte i diket. Men det tog inte slut där och kvinnan frontalkrockade också med en ambulans.

Frias och fälls

Kvinnan fördes till sjukhus efter kollisionen där det uppdagades att hon hade flera narkotikaklassade preparat i blodet. Hon åtalades på två punkter och nu har domen kommit. Umeå Tingsrätt väljer att både fria och fälla kvinnan, hon döms för ringa narkotikabrott men frias från grovt rattfylleri.

I domen hänvisar tingsätten att lejonparten av de preparat kvinnan hade i blodet var ordinerade av läkare. Medlet alprazolam var inte det men det har inte gått att bevisa hur stor del det påverkade körningen.

Lindrigare straff

Påföljden för ringa narkotikabrott är vanligtvis 30 dagsböter men kvinnan döms till 1000 kronor i penningböter. Detta på grund av att flera av läkemedlen var utskrivna till henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.