Foto: TT

Ekobananer eftertraktade

Uppdaterad
Publicerad

Ett test som avslöjade att vanliga bananer innehåller gifter från bekämpningsmedel har fått försäljningen av ekologiskt odlade bananer att skjuta i höjden.

Enligt Dagens Nyheter ökade andelen ekobananer hos Coop från 22 procent i början av förra året till 40 procent i slutet.

Ica noterar en uppgång med 150 procent sedan mitten av 2013 och hos Axfood, med bland andra varumärkena Hemköp och Willys, är ökningen cirka 100 procent mellan 2012 och 2013.

– Jag är väldigt nöjd över detta. Det visar att det finns en lyhördhet hos konsumenter att försöka att undvika onödiga kemikalier, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms Universitet.

Förra året analyserade han, på uppdrag av Testfakta, vilka bekämpningsmedel som finns i de vanligaste banansorterna. Det visade sig finnas insekticider och svampmedel i både skal och fruktkött. Men inte i de ekologiskt odlade.

– Vill man skära i sitt intag av bekämpningsmedel ska man välja det ekologiska alternativet, säger Åke Bergman.

Han tycker att det finns anledning att göra det, även om de uppmätta nivåerna i Testfaktas test låg under EU:s gränsvärden.

– Det finns ett skäl att göra det i preventivt syfte. Risken för att få i sig bekämpningsmedel från frukt och grönsaker är uppenbar, säger Åke Bergman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.