Emil, 8, ska bli bonde – ”kan allt redan”

Uppdaterad
Publicerad

Åttaårige Emil Nybergs högsta dröm är att bli bonde, och han har redan planer på att ta över familjens lantbruk. Men föräldrarna oroas över yrkets framtid – samtidigt som de inte vill krossa sonens drömmar.

Trots sin ringa ålder är Gräsmyrsonen nästan en fullfjädrad bonde. Han har redan börjat fundera på ganska vuxna saker som vad saker och ting kostar, hur han i framtiden ska ta ett banklån – och hur väderprognosen ser ut de närmsta dagarna.

– Det här vädret litar man mycket på, berättar han, och scrollar ner på prognossidan.

Kan redan rundbala

Förebilden är pappa Roland Nyberg, och så ofta Emil kan följer han med honom i traktorn när han slår gräs.

– Han kan följa med femton timmar i sträck. Det är problem att få i säng honom, säger Roland Nyberg, och fortsätter:

– Han är så intresserad. Han kan allt redan. Jag skulle kunna sätta honom och rundbala i dag, och det skulle gå bra.

Föräldrarna oroliga

Det är förstås till föräldrarnas stora glädje att deras son vill ta över gården, som har tillhört Rolands släkt i flera generationer.

– Det är jätteroligt. Det är ju inte så många barn som vill bli bönder i dag, berättar mamma Åsa Nyberg.

Samtidigt har hon, tillsammans med Roland, själva sett hur lönsamheten minskat med åren, och det tycker hon är synd.

– Lönsamheten sjunker för varje dag som går. Vi har båda jobb på sidan av, som finansierar vårt lantbruk. Och det är ju svårt att berätta för en åttaåring att man inte kan leva på att vara bonde, säger Åsa Nyberg.

Kommer du att uppmuntra Emil att bli bonde?

– Absolut! Jag brukar säga att en läkare, en polis och advokat kan du behöva ibland. Men en bonde behöver du tre gånger per dag – frukost, lunch och middag. Så man ska vara stolt att man brukar jord, avslutar Åsa Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.