Fansen finansierade filmen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen är det premiär för Kung Fury – Umeåregissören David Sandbergs galna 80-talskomedi om en kung fu-polis som reser tillbaka i tiden för att stoppa Hitler. Fler än 17 000 fans från hela världen har varit med och finansierat filmen, som redan har tävlat i filmfestivalen i Cannes.

Filmen finansierades med hjälp av en internettjänst, som gör det möjligt för vem som helst att bidra med pengar till olika projekt.

– Den hade alla element som vi älskar med 80-talet. Robotar, tv-spel, gamla sortens datorer och häftiga bilar. Det är bara mäktigheter staplade på varandra, säger Vlad Micu, en av personerna som bidragit till projektet.

– Jag klickade på länken, och tänkte `wow´, det här måste jag vara en del av, säger Kris Hiew, som också var med och bidrog med pengar.

Osannolik succé

Det är den mest osannolika filmsuccén i svensk filmhistoria. Kung Fury – hobbyprojektet som blev en internationell sensation med miljonbudget. Den är också det främsta exemplet på hur nätbaserad gräsrotsfinansiering revolutionerat det svenska kulturlivet.

– Det här `fan, nu bara gör vi det´. Någon börjar med ett initiativ och sedan hakar andra på tillsammans, och utan några speciella hierarkier. Det tror jag har varit en av nycklarna bakom projektet, säger Linus Andersson, producent för filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.