Foto: Clara Törner.

Farligt utsläpp i Skellefteälven

Uppdaterad
Publicerad

150 liter olja har blandats ut med vattnet i Skellefteälven. Räddningstjänsten har inte lyckats fånga upp det farliga utsläppet – därför stängs inloppet till vattenreningsverket av under större delar av kvällen.

Ett utsläpp av farligt ämne i kommunalt vatten upptäcktes i Bolidenområdet vid 12-tiden i dag.

Enligt SOS alarm vet man inte riktigt varifrån utsläppet kommer, men det uppstäcktes vid Finnforsen uppströms från Granfors, och räddningstjänsten har dirigerats att försöka stoppa det vid kraftstationen i Krångfors.

Beredd i Nordanå

Räddningstjänsten i Skellefteå har under dagen lagt ut flytande avgränsningar vid två kraftstationer från Finnfors, för att kunna stoppa och ta in oljan. De har också varit i kontakt med Skellefteå kommun, för att oljan inte ska ta sig in till staden.

– De är beredda på att stoppa utloppet vid Nordanå, om det flyter ända dit, säger Johan Marklund, räddningschef i beredskap.

Blandas med vatten

Men strax innan sju på onsdagskvällen berättar Lars Lundberg, insatsledare, att räddningstjänsten är på väg hemåt.

– Vi har inte kunnat få upp någon olja, den har väl blivit uppblandad med vattnet, säger Lars Lundberg.

Är det farligt för allmänheten på något sätt?

– Nej, det tror jag inte. Miljö- och hälsoskyddskontoret är inblandat också, vi har gjort vad vi har kunnat och kan inte göra mer i nuläget.

Stänger av inlopp

Räddningstjänsten i Skellefteå tror att det rör sig om hydraluolja. Nu har inloppet till vattenreningsverket stängts av för säkerhets skull. Vid 21-tiden i kväll ska det öppna upp igen om ingen annan bedömning görs. 

– Men det kommer finnas vatten i Skellefteå, försäkrar Lars Lundberg, och förklarar att de helt enkelt inte tar in nytt vatten under några timmar.

Vad händer om det inte är okej vid niotiden?

– Då får miljökontoret göra en bedömning.

Polis utreder olyckan med rubricering miljöbrott.

Uppdatering torsdag 30/7:

Räddningstjänsten har lämnat platsen. De har plockat upp länsorna, och bedömer att inget mer behövs göras.

– Det har förmodligen läckt ut mindre mängder än vad vi trodde från början, säger Magnus Nyberg, insatsledare på räddningstjänsten i Skellefteå.

Man vet inte exakt hur långt oljan har rört sig längs älven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.