Foto: Bertil Enevåg/TT

Färre vardagsbrott klarades upp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vardagsbrott som klaras upp i Västerbotten minskade förra året, och största försämringen är trafikbrotten.

Över 11.000 så kallade vardagsbrott anmäldes i Västerbottens län under 2014, och av dem var det bara 14 procent som klarades upp. Det är visserligen bättre än rikssnittet på 12 procent, men en försämring jämfört med året innan då siffran för länet var 17 procent. Detta enligt en kartläggning av Brås helårsstatistik gjord av försäkringsbolaget If.

Vardagsbrott innefattar misshandel, stöld, skadegörelse, trafikbrott samt inbrott i bostäder. Lägst uppklarning är det som vanligt i kategorin inbrott där bara 4 procent av de anmälda fallen blev lösta, men 2014 innebar faktiskt en försämring i tre av de fem kategorierna: misshandel, trafik och skadegörelse. Mest har uppklarningsprocenten sjunkit för trafikbrotten, från 53 till 43 procent. Siffrorna är oförändrade för inbrott och stöld.

(Med uppklarat brott menas här ”personuppklarat brott” – att det finns en skäligen misstänkt gärningsman och att en åklagare har antingen har väckt åtal, meddelat åtalsunderlåtelse eller utfärdat ett strafföreläggande.)

Andel uppklarade brott 2014 (2013 inom parentes)

  • Misshandel 14% (19%)
  • Inbrott 4% (4 %)
  • Stöld 9% (9%)
  • Skadegörelse 6% (13%)
  • Trafikbrott 43% (53%)
  • Totalsiffra: 14% (17%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.