Foto: PA Fredriksson/Svt

”Fick äta banan mellan killarnas ben”

Uppdaterad
Publicerad

Nollningarna har pågått under många år – nu träder ”Matilda” fram och berättar om sin kränkande nollning för tio år sedan.

Västerbottensnytt har i dagarna berättat om hur det förekommer sexistiska och kränkande nollningar av nya elever vid landets skidgymnasier. Nu kan vi berätta att nollningarna pågått under många år. Nu väljer ”Matilda” att berätta sin historia.

Redan för tio år sedan slogs det larm till skolpersonal om dom grova kränkningar som yngre elever tvingades utstå, det berättar ”Matilda” som gick på Gällivare Skidgymnasium för cirka 10 år sedan.

Nollning på skidgymnasier

– Vi blev instoppade i bagageluckan på en bil och blev omringkörda. Man skulle köpa porrtidningar och läsa porrnoveller. Tjejerna skulle massera killarna med oljor och det skulle ätas banan mellan Killarnas ben, berättar hon för Västerbottensnytt.

Larmet tog inte på allvar

Redan under hennes tid på skolan slogs det larm till skolpersonal om vad som hände. Men det larmet togs inte på allvar menar hon eftersom det bara hölls ett kort möte som aldrig följdes upp och eleven som larmade blev utfryst.

– Det är väl kanske lättare att titta åt ett annat håll i vissa fall, säger hon.

Tråkigt att höra

Rune Dahlström är sedan länge tränare på Gällivare Skidgymnasium. Han bekräftar att det varit problem med nollningar, men tycker dom tagit tag i problemen.

– Det är tråkigt att höra för jag känner att vi alltid agerat och tagit ansvar för det här och pratat med eleverna och försökt få fram att man inte ska hålla på med det här, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollning på skidgymnasier

Mer i ämnet