Foto: Per Larsson / TT

Företag satsar – trots gruvkris

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbranschen befinner sig i en djup kris. Men ett antal företag går mot strömmen och letar efter fyndigheter som kan bli intressanta den dag konjunkturen vänder.

– En marknad på topp kan bara gå en väg, nedåt. Dagens marknad kan bara gå uppåt, säger Anders West, vd för prospekteringsbolaget Orezone.

Hittills i år har Bergsstaten utfärdat 114 nya undersökningstillstånd i landet. Totalt handlar det om en areal på nära 170 000 hektar. Det motsvarar fem gånger hela Umeås yta.

Jakt på metaller

Det är ett brett spektrum av metaller som företagen söker efter. Järn, basmetaller, guld och sällsynta jordartsmetaller, som används i bland annat moderna mobiltelefoner. Trots att det i nuläget inte finns några förutsättningar för uranbrytning i Sverige har det sökts ett antal tillstånd i Hälsingland och Norrbotten.

Tydlig strategi

Det finns en tydlig strategi hos bolagen av detta slag. Tanken är att värdeutvecklingen för företagen ökar om man har skaffat sig en bild av områdena man har mutat in den dag metallpriserna vänder uppåt.

– Ledtiden från den fas Orezone befinner sig i, projektidentifikation och tidig prospekteringsfas, till gruvbyggnad är lång. Ofta decennier. Vi, eller någon annan, kan inte överblicka framtida metallpriser. Det är lika fel att utgå ifrån dagens låga priser och höga dollarkurs som det var att utgå från de höga priserna i början av seklet, säger Anders West.

Lång väg till gruva

Men idag kan vägen verka lång. Järnmalmspriset är nere på den lägsta nivåerna på många år, i veckan sjönk guldpriset till den lägsta nivån på sex år, nickelpriset var som högst uppe i 50 000 dollar per ton, men ligger idag under 9000 dollar och kurvorna pekar nedåt även för andra metaller. Det kan framstå en lång väg innan de undersökningar som görs idag kan leda till mer konkreta planer på att starta gruvor.

Hur lång tid kan det ta innan något av de projekt ni arbetar med blir en producerande gruva?

– Det är mycket som ska klaffa. Tio år kanske är en vettig uppskattning, säger Anders West.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.