Foto: TT.

Församlingar satsar på drop-in-bröllop

Uppdaterad
Publicerad

Giftermålen ökade förra året men den traditionellt populära vigselhelgen pingst har tappat kraft. Nu försöker flera församlingar locka par till altaret genom drop-in-bröllop.

Är ett detaljplanerat bröllop bokat flera månader – eller år – i förväg inget för er? Då kan ni passa på att gifta er spontant och direkt på en drop-in-vigsel i helgen.

Det ingicks 47 084 äktenskap i Sverige förra året, en ökning med tre procent jämfört med 2013, enligt Statistiska centralbyrån. Närmare hälften av alla brudpar gifte sig under sommaren.

Sedan annandag pingst tappade sin status som röd dag för drygt 10 år sedan väljer giftassugna allt oftare datum efter väder.

Skansen i Stockholm har arrangerat drop-in-vigslar varje år sedan 2010 då det skedde i samband med kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop. Förra året passade 463 par på att gifta sig där och i år finns möjligheten för giftassugna att slå till den 13 juni – samma dag som prins Carl Philip och Sofia Hellqvist väntas säga ja.

Allt man behöver ha med sig är giltig legitimation och intyg om hindersprövning, som man ansöker om på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.