Från 1600 elever till knappt 210

Uppdaterad
Publicerad

Nu läggs de sista nationella programmen vid Fridhemsgymnasiet i Umeå ned. På onsdagen beslutade Gymnasienämnden i Umeå om att flytta vård och omsorgsprogrammet, samt restaurang och livsmedelsprogrammet till Midgårdsskolan och Umestan.

För femton år sedan gick 1600 elever i skolan men sedan dess har antalet sökande till skolan minskat allt mer. Idag går knappt 210 elever på skolan.

Lång tid av underskott

Verksamheten har länge gått med underskott, vilket också ökat ytterligare under det senaste året. Orsaken är framförallt att för få elever har valt att studera på något av skolans program.

– Den senaste tiden har det även uppstått byggnadsrelaterad ohälsa på skolan vilket också har påverkat beslutet, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Peter Vigren (S).

Kvar på skolan blir nu bland annat introduktionsprogram och vuxenutbildningar.

– Det är i dagsläget inte aktuellt att flytta några andra nationella program till Fridhemsgymnasiet, säger Peter Vigren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.