Anders Stenberg och Peder Stenberg, halva styrkan i Umeåbandet Deportees. Foto: TT

Fyra år sen sist – Deportees är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det är fyra år sen deras förra skiva kom – men idag var det dags igen. Bandet Deportees med rötter i Umeå och Vindeln släpper ny platta.

Albumet Islands and Shore från 2011 blev en riktig succé – inte bara bland publik och kritiker – utan den genererade också en Grammis och ett p3guld-pris. Och visst har det satt press på bandet som idag släpper plattan The big sleep.

– Absolut! Och inte minst konstnärligt. Inte minst konstnärligt ville vi vara säkra på att vi matchat eller överträffat den. Och det tog tog tid att hitta den känslan, säger sångaren Peder Stenberg.

Fyra år sedan förra plattan

Tidigare har det varit ett par tre år mellan skivsläppen, men nu har det dröjt fyra år för Deportees att släppa sin femte platta. Enligt sångaren har bandet gjort en helomvändning dom senaste åren, och kommit tillbaka som ett nytt band. Det har gjort att The big sleep skiljer sig från dom tidigare plattorna.

– Den är lite minde bombastisk och aggressiv och det är nog en mörkare skiva på många sätt, säger Peder Stenberg.

Aktuellt tema

Plattans titel, The big sleep, syftar på att vi i västvärlden inte riktigt kan ta in det som händer runtomkring – som ekomiska ojämlikheter o flykt. Ikväll är det releasefest för plattan på en krog i Umeå, och, för sångaren, som är från Vindeln, är det nåt alldeles särskilt med att spela på hemmaplan.

– Ja, det är det alltid. Förr i tiden tyckte jag att det var jättenervös att spela hemma, men nu tycker jag bara det är kul. Det är inte nervöst, jag har nog fått lite för bra självförtroende för det, säger Peder Stenberg och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.