Om cookies på våra tjänster

Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter

Fyras gäng gjorde kokbok

Lappmarkens kokkonst har blivit till bok. Ewa Hed är en av författarna Foto: Svt

Lappmarkens örter, traditioner och kokkonst har blivit till bok.

Det är några kvinnor i fjällkommunen Vilhelmina som bjuder på varsitt kapitel läckerheter.

En sak har de gemensamt -intresse för det som fjäll och skogsland har att erbjuda som ryms i skafferiet - Örten Kvanne - eller Angelica som många kallar den - efter det latinska namnet med karaktäristisk smak får ny tappning av en pensionerad hemkunskapslärare.

Fjällväxten som förr utgjorde ett viktigt näringstillskott fick barnen äta i jäst kärnmjölk och blandat m fjälltolta. 

I ny tappning med nya kombinationer blir kvannen till en läckerhet som har fått ett eget kapitel i en kokbok - en kokbok som 4 kvinnor ur egen ficka bekostat för att sprida recept på allt från hudkrämer och kråkbärsrulltårta till hur man tillreder renklövar - motsvarigheten till grisfötter - på gammalt fjällvis.