Foto: Finska tullen

Gigantiskt knarkbeslag i Vasa

Uppdaterad
Publicerad

Finska tullen har beslagtagit 104 kilo amfetamin och tre kilo kokain i Vasa hamn, skriver svenska Yle. Drogerna hittades i en långtradare i början av november och beskrivs vara värda över nio miljoner euro i gatuhandeln.

Det var under golvplankorna i släpet till en långtradare från Sydeuropa som tullen hittade drogerna i ett lönnutrymme vid en tullkontroll – 104 kilo amfetamin och tre kilo kokain.

– Det rör sig om ett större tillslag, säger Hannu Sinkkonen, bevakningsdirektör vid Tullen, till svenska Yle.

Amfetaminpartiets värde i gatuhandeln skulle ha varit 8 miljoner euro och kokainpartiets 1,2 miljoner euro. Två män undersöks nu som misstänkta för grovt narkotikabrott.

Över en miljoner doser

Enligt Yle hade amfetaminet en väldigt hög koncentration, 49 procent, vilket är avsevärt högre än i de doser som säljs till droganvändare.

”Det beslagtagna amfetaminpartiet skulle i gatuhandeln motsvara ett narkotikaparti på mer än 265 kilo av vilket man skulle få cirka 1,3 miljoner bruksdoser”, skriver Yle.

Samma sak gäller kokainet, som ska ha en koncentration på mer än 89 procent. Utspätt i gatuhandeln skulle drogerna motsvara mer än ett tio kilos narkotikaparti och räcka till över 34 000 bruksdoser.

Förundersökningen är snart klar och fallet går till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Österbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.