Foto: Privat

Grishuvuden på moskétomt

Uppdaterad
Publicerad

Någon eller några har dumpat minst nio stycken grishuvuden på en tomt på Ålidhem i Umeå som tidigare var avsedd för ett moskébygge. En polisanmälan är upprättad och man misstänker hatbrottsmotiv. – Just nu rubriceras det som ofredande, med misstanke om hatbrottmotiv, med tanke på att en moské planerats på platsen, säger förundersökningledare Henrik Lundström.

Totalt ska det ligga nio stycken grishuvuden utspridda på den tomt som sedan länge varit avsedd för ett moskébygge. Mest troligt har huvudena lagts dit någong gång under gårdagen.

Blir ledsen

Ahmed Muhanna, Islamiska föreningen i Västerbotten, säger att han som muslim blir ledsen av händelsen.

– Ja, jag tänker ”Vad vill dem?.” Det är inte första gången som vi råkar ut för något sådant här, tidigare har någon skrivit på föreningens släpvagn att vi är Isis. Och det är vi verkligen inte, vi tycker att Isis är fel. Som muslim vill man vara god och snäll, förklarar han, och fortsätter:

– Isis tycker att vi gör fel, men i Sverige tycker man också det.

Eskalerat de senaste åren

Han tycker inte att muslimer varit lika utsatta förr, utan att det har eskalerat under de senaste åren.

– Sådant här hände inte på samma sätt förr, nu har det varit flera händelser på rad.

”Det är fruktansvärt”

Det var en gång tänkt att världens nordligaste moské skulle byggas på tomten. Träd fälldes, mark sprängdes, och en grund började läggas i grusgropen på Ålidhem. Men brist på pengar gjorde att moskébygget aldrig kom igång.

Vid årsskiftet 2013-2014 återgick marken till Umeå kommun, något som förmodligen missats av den eller de som nu dumpat grishuvuden där.

– Det är fruktansvärt att det är på det här sättet. Det är kommunens mark, jag förstår inte varför de har kastat grishuvuden där, muslimska föreningen har inget att göra med marken längre. Förmodligen vet inte de som kastat huvudena det, säger Nasser Mosleh, som tidigare var engagerad i moskébygget.

Misstanke om hatbrott

Polisen har samlat ihop grishuvudena i säckar och forslat bort dem under tisdagseftermiddagen. När SVT Nyheter tidigare under dagen kontaktade polisen angående de dumpade grishuvudena fanns ingen brottsanmälan. Men under efftermiddagen har en anmälan upprättats och ärendet hanteras nu av jourhavande förundersökningsledare.

– Just nu rubriceras det som ofredande, med misstanke om hatbrottmotiv, med tanke på att en moské planerats på platsen, säger Henrik Lundström, jourhavande förundersökningsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.