Foto: TT

Gruvnäring vill få unga att leka gruva

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska dataspelet Minecraft användas till att få barn och ungdomar intresserade av gruvbrytning.

Det är SGU, Sveriges geologiska undersökning, som låtit utveckla en betaversion av spelet. I denna version ska spelaren hitta olika typer av mineraler, och utföra uppgifter för att lära sig mer om gruv- och mineralnäringen.

På fredag demonstreras den nya versionen i Skellefteå. Det är ett samarbete mellan SGU, Region Västerbotten och Skellefteå kommun. Några testspelare ska få prova den nya betaversionen. Företrädare för Boliden AB ska också finnas med.

Satsningen är en del i ett regeringsuppdrag att säkra gruv- och mineralnäringens långsiktiga behov av personal. Därför vill man skapa intresse redan i lägre åldrar.

– Det här är ett jättebra exempel på hur vi kan jobba för att locka fler unga att söka sig till gruv- och mineralnäringen. Kompetensbehoven inom branschen är stora och kommer att bli större, säger Lennart Gustavsson, Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Som bakgrund till satsningen anges att intresset sinar för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, samtidigt som den tekniska utvecklingen i gruvindustrin går snabbt framåt.

Minecraft är ett ursprungligen svenskt äventyrs- och byggspel som spelas på nätet och som slagit igenom stort internationellt. 2014 köpte Microsoft upp det svenska företaget Mojang vars grundare Markus Persson skapat Minecraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.