”Gzim” visar utvisningens ansikte

Uppdaterad
Publicerad

Knutte Westers skulptur ”Gzim” sattes på plats i Stadsparken i Skellefteå under torsdagen. Den visar en pojke som försöker förstå att han blivit utvisad.

Under torsdagen sattes den på plats i Stadsparken i Skellefteå, Knutte Westers skulptur av den då åtta-årige Gzim från Kosovo, som vuxit upp i Boliden och på olika flyktingförläggningar i Europa.

– Den här skulpturen är en metafor, ”Gzim” är en ögonblicksbild av de barn som i dag finns i Jörn eller Boliden eller någon annanstans i Sverige i en besläktad situation, säger Knutte Wester.

Knutte Wester, är uppvuxen i Eskilstuna och utbildad vid konsthögskolan i Umeå. Efter studierna öppnade han ateljé i Boliden, där han fick kontakt med flyktingbarnen i samhället.

– Skulpturen visar Gzim när han just fått veta att han ska bli utvisad, han har fått veta att han inte ska få vara med och han försöker förstå vad det innebär, säger Knutte Wester.

Mötet med pojken blev en vändpunkt

Mötet med pojken Gzim från Kosovo blev en vändpunkt i Westers liv. I nio år arbetade han med en film om pojken. Filmen hade premiär på en filmestival i Kosovo och har även visats i svensk tv. Pojken Gzim har hunnit bli vuxen och lever i Kosovo. Knutte Wester har ingen kontakt med honom.

– Min konst handlar om hans berättelse, inte om honom, säger Knutte Wester.

Under fredagen, på FN-dagen, kommer en manifestation för alla människors lika värde att hållas vid skulpturen i centrala Skellefteå, men konstnären kommer inte att vara där.

– Nej, tyvärr inte. Men jag är där i tanken, säger Knutte Wester.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.