Foto: SVT Design

Hagamannen förbjuds besöka Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I juli blir Hagamannen villkorligt frigiven från anstalten i Skogome utanför Göteborg, där han avtjänat två år av sitt 14-åriga straff. Men helt fri bli han inte. Det första året i frihet förbjuds han nämligen att besöka Umeå kommun samt fem närliggande kranskommuner.

Det är Västerbottens-Kuriren som på tisdagen avslöjar det ovanliga beslutet som fattats av övervakningsnämnden i Umeå.

När Hagamannen i juli blir villkorligt frigiven efter att ha varit frihetsberövad i mer än nio år så förbjuds han att besöka Umeå, eller dess kranskommuner (Nordmaling, Bjurholm, Vännäs, Vindeln och Robertsfors) under ett år.

Ville ha större förbud

Kriminalvården hade inför beslutet föreslagit ett ännu större förbudsområde, men övervakningsnämnden anser att föreskrifterna rörande frihets- och rörelseinskränkningen inte ska gälla ett större område än vad som kan anses nödvändigt.

– Lagen medger ju att det finns möjlighet att föreskriva vissa saker under den villkorliga frigivningen, men rent generellt har vi en frihet att vistas i princip var vi vill och det är viktigt att ta till rätta de mänskliga rättigheterna även i dessa sammanhang, säger Anders Carlbaum, övervakningsnämndens ordförande i Umeå till Västerbottens-Kuriren.

I beslutshandlingen framgår att Kriminalvården liksom övervakningsnämnden anser att det finns ”en stor hotbild och ett stort agg” mot Hagamannen, i synnerhet i Umeå där han varit brottsligt aktiv och där han, enligt nämnden, ”torde vara känd till namn och utseende”.

Kan fängslas igen

Enligt beslutet skall Hagamannen även genomgå en uppföljning inom frivården samt den alkoholbehandling som frivården socialtjänsten kommit överens om. Om han skulle bryta mot villkoren riskerar han att hamna i fängelse igen, men högst 15 dagar åt gången.

– Om man varnat personen i fråga och haft samtal med honom om vikten att följa föreskrifterna, då har nämnden rätt att förverka del av villkorliga frigivningen, säger Anders Carlbaum till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.