Foto: John Holmvall.

Han tecknar troll och älvor i ny barnbok

Publicerad

John Holmvall är tecknaren som nu fått göra en egen seriebok för barn. Motiven med troll och älvor har han hämtat från sin fantasi – mycket inspirerad av skogen och naturen runt födelseorten Robertsfors.

När John Holmvall växte upp var han mycket ute i naturen. Hans fantasi ledde honom in i mystiska världar där han kunde leva och hitta på spännande äventyr. Det är något han haft med sig och fortsatt med under livet.

– Jag tänker att jag på sätt och vis lever mer i fantasin än i verkligheten. Då är det så skönt att få gå in i fantasin helt och hållet. När jag tecknar befinner jag mig i den världen för en stund, säger John Holmvall.

Figurer från naturen

Nu har han fått möjligheten att skapa sin första bok, fylld med serier riktade till barn. Den handlar om troll och älvor. Fantasifigurer han skapat i mångt och mycket inspirerade från naturen han älskar att vara i.

– Man har aldrig så levande fantasi som när man är liten. Jag kommer ihåg att jag såg en trädgren i skogen som spretade åt alla håll. Jag kallade den för krokofanten och den blev en drake i min fantasi, säger han.

Hans teckningar har drag av den hyllade och uppskattade tecknaren John Bauer, som också målar det mystiska och okända. Han medger att han uppskattar Bauers teckningar och likheterna mellan de båda konstnärerna är slående.

Men Holmvall har trots det fått den mesta inspirationen från en helt annan och kanske oväntad förebild – Mads.

– Jag är lite förvånad att inte någon upptäckt det för jag ser likheterna hela tiden mellan Mad-teckningar och de teckningar jag själv gör, säger han. 

”Inte för gulligt”

– Jag vill helst inte att det ska vara för gulligt, för mycket Disney, i mina teckningar. Det får hellre vara lite skitigt, hårt eller smutsigt, inte för perfekt. Jag gillar det där levande och operfekta.

Berättelserna handlar om en värld där troll och älvor lever med och mot varandra.

– Jag tänker att boken ska vara en hyllning till skogen, naturen och fantasin. Det är det jag skulle vilja fånga, den där magiska skogskänslan och få ned den på papper.

– Jag har gjort serierna så att barn ska kunna läsa dem. De får inte vara för hemska, men jag tror att barn gillar när det är lite farligt, säger tecknaren från Robertsfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.