Handelskrig kan kosta bönder hundratusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Handelskriget mellan Ryssland och Europa på grund av agerandet i Ukraina får nu effekt på bönder i Västerbotten. Lägre priser på mejeriprodukter väntas men Norrmejerier säger att det också finns stor risk för att mjölkersättningarna sänks.

– Det är tragiskt. Bönderna får betala för politikernas agerande i Europa. Om det här slår igenom fullt ut kommer det att kosta en genomsnittsbonde i Västerbotten mellan två- och trehundratusen kronor på årsbasis, säger Arne Lindström som är ordförande för LRF i Västerbotten.

När de europeiska länderna beslutade om sanktioner mot Ryssland på grund av agerandet i Ukraina så slog det tillbaks genom att Ryssland vägrar köpa europeiska mejeriprodukter. Det här innebär ett rejält överskott av ost och mjölk i hela Europa.

– Det ligger och skvalpar och ska tryckas ut till vilket pris som helst. Det innebär att priset har fallit med femtio öre i södra Sverige och nu ökar självklart trycket på Norrmejerier att också sänka ersättningarna till bönerna, säger Arne Lindström.

Ost för 30 kronor kilot

Norrmejeriers styrelseordförande Henrik Wahlberg säger till Västerbottesnytt idag att risken är uppenbar att Norrmejeriers medlemmar också kommer att drabbas av lägre mjölkersättningar.

– Jag tror det kommer att märkas i butiken. Vi får säkert in stora partier ost som vi kan sälja till mycket lägre pris, säger Kicki Johansson som jobbar i en matvaruaffär i Umeå.

Arne Lindström är mycket orolig över hur det kommer att slå mot bönderna i länet.

– Jag skulle tro att vi får se ostpriser på omkring 30 kronor kilot vilket är fullkomligt orimligt, säger han.

Finns det risk för att det är lantbrukare som måste sluta tror du?

– Helt säkert. Ersättningarna till bönderna är redan nu väldigt låga och branschen orkar inte sämre lönsamhet. Nej, det här gör ont, säger Arne Lindström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.