Foto: Reuters/SVT.

”Brukar inte bli så påverkad”

Publicerad

Många reagerade på SVT:s bevakning av flyktingkatastrofen. Simon Miderfjäll i Umeå är en av dem. Han vill nu hjälpa både företag och privatpersoner att ta socialt ansvar.

– Jag reagerade när jag såg bilden på 3-åringen på stranden, jag brukar inte bli så påverkad, men här var det som droppen som fick bägaren att rinna över, säger Simon Miderfjäll.

Svårt att veta hur

Han är vd för ett företag som slussar ut människor i arbete. Människor som står långt från arbetsmarknaden. Han har insett arbetets betydelse för ett sammanhang. Den senaste tiden har han som många andra känt att han vill hjälpa. Både hjälpa folk som är på flykt, men också hjälpa människor som är här och behöver komma in i samhället. Men det är ju inte alltid så lätt.

– Jag ser ett hinder i att man inte vet hur man ska hjälpa. Vem ska göra vad? Ska man vända sig till Migrationsverket, kommunen eller något annat? Jag vill ta fram en mall för hur man hjälper, säger Simon.

Ta socialt ansvar

Att skänka pengar är ju ett enkelt sätta att hjälpa till akut på. Men Simon Miderfjäll vill hjälpa på ett mer genomgripande plan. I Umeå vill han genom sin utredning och senare mall eller lathund skapa förutsättningar för andra att hjälpa. Företagare, organisationer och privatpersoner. Alla har ett ansvar. Och företag som vill ta ett socialt ansvar ska kunna få hjälp att göra det.

– Lagar och regler ska inte vara ett hinder för att hjälpa, säger Simon Miderfjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.