Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: TT

Hanses tog chansen – stoppade LHC

Uppdaterad
Publicerad

Första SHL-matchen för säsongen – då firade Erik Hanses med att bli hjälte i rysaren.

När Linköping hade fem minuters power play på slutet räddade målvakten sitt Skellefteå.

Sedan tog han alla tre straffar och fixade bonuspoängen fram till 3-2 borta.

– Det här var riktigt skönt och jag tycker att vi var värda extrapoängen. Defensivt gjorde vi vår klart bästa match i höst, killarna låg perfekt i skottlinjen och Linköping hade svårt att komma igenom, ler Erik Hanses.

Men efter 17.15 minuter av den sista perioden fick den 25-årige burväktaren det svettigt värre.

Då drog nämligen lagkaptenen Jimmie Ericsson på sig ett lika fult som onödigt matchstraff efter att ha sänkt Linköpings Garrett Roe med en huvudtackling.

Vid ställningen 2-2 hade LHC chansen att avgöra genom fem minuter i powerplay.

Men Hanses vägrade att släppa någon mer puck förbi sig – och räddade några riktigt vassa chanser. Som exempelvis Jonas Junlands friläge i förlängningen och ett par tunga skott.

Testades rejält

Som om inte det vore nog tog han dessutom samtliga tre straffar – och eftersom Terry Broadhurst (andra fullträffen för dagen) satte sin vann Skellefteå med 3-2.

– Jag tyckte faktiskt att det kändes rätt okej att de fick ett så pass långt power play. Då fick jag ju visa vad jag går för, ler Erik Hanses.

Målvakten har bara spelat tre CHL-matcher i höst och det här var alltså den första i SHL efter sju omgångar på bänken bakom Markus Svensson.

– Man vill alltid spela förstås, men det är bara att göra sitt allra bästa på träningarna och vänta på sin tur. Jag kände inte särskilt mycket press, utan mer att det var så roligt att spela igen.

Känslorna var heta i mötet. Det märks att lagen har stött på varandra många gånger de senaste åren. Skellefteå har ju slagit ut LHC i SM-semifinalen tre säsonger på raken.

LHC formstarkt

Östgötarna hade fem raka segrar och lyckades också vända 0-1 till 2-1 under lördagen.

Efter Tim Heeds projektil till 0-1, kvitterade Nick Sörensen innan skyttekungen Broc Little fullbordade vändningen.

Men Terry Broadhurst tryckte upp 2-2 direkt i nättaket och satte sedan avgörande straffen.

– Vi borde förstås ha gjort mål under de fem minuterna och fått med oss tre eller två poäng. Även om vi vunnit mycket i höst finns en del att jobba på. Som spelet med puck i högt tempo. Vi har inte mött någon motståndare som spelar så intensivt innan, menar LHC:s assisterande tränare Klas Östman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.