Foto: Ulf Eriksson

Här anländer flyktingarna

Uppdaterad
Publicerad

Den första bussen lämnade Malmö vid 22 tiden på torsdagskvällen. Vid 15-snåret på fredagen rullade de 99 flyktingarna in till värdshuset i Åsele. Nu är förhoppningen att Åseleborna tar emot dem med öppna hjärtan.

17 timmar tog det. De två bussarna med barn och vuxna rullade in i västerbottniska Åsele några timmar efter lunch och togs emot av personal från Migrationsverket och anläggningsansvariga.

– Har man suttit på buss nästan ett dygn är det så klart skönt att komma fram, säger Mattias Hellström vid företaget Jokarju, som ansvarar för driften av boendet.

#flykt

Blir kvar till maj

Här i Åsele ska de bo, troligtvis åtminstone fram till maj nästa år.

– Upphandlingstiden är, vill jag minnas, till maj 2016, med option på förlängning, säger Hellström.

Totalt kommer cirka 250 flyktingar att husera där. Med tanke på befolkningsmängden i Åsele så motsvarar det en tioprocentig ökning på en väldigt kort tid.

Fler väntas i dagarna

På fredagen anlände 99 flyktingar, men fler väntas redan de närmasta dagarna.

– Det kommer att komma fler, ett rimligt antagnade är inom det närmsta dygnet. Vi är redo att ta emot på kort varsel, säger Hellström och fortsätter:

– Busstrafiken mellan Malmö och Stockholm är intensiv just nu. Vi räknar med att ta emot fler bussar.

Bra boende

Enligt Hellström är Åsele värdshus ett flyktingboende av väldigt hög rang. De boende har tillgång till stora fina rum, dusch och toalett på rummen, stora ytor för lektioner och enorma gräsytor för friluftsaktiviteter.

– Mycket bättre boende kan man inte komma till, säger Mattias Hellström.

Skapar jobb

De driftansvariga har redan hittat bra personer från trakten som kommer att jobba på anläggningen. Nu hoppas Mattias Hellström att de boende tas emot väl av ortsbefolkningen.

– De är i behov av stöd från bygden med kläder och engagemang såsom sociala samtal och sånt. Allt för att få en bra integration på platsen.

Privatpersoner, idrottsföreningar och andra som känner att de vill engagera sig uppmanas nu att hjälpa till.

– Då kommer det här boendet att bli kanon, säger Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet