Foto: SVT Design

Hel familj saknas i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

En räddningsinsats påbörjades torsdag förmiddag i Ammarnäsfjällen. En familj med två vuxna och två barn var det som eftersöktes, men de rapporteras nu vara välbehållna.

Insatsen drog igång vid 12:30-tiden på torsdagen. Familjen kommer från södra Sverige och har enligt polisens vakthavande befäl varit ute sedan sista juni.

Anhöriga blev oroliga och fjällräddningen larmades för att eftersöka familjen.

– De utgick från Ammarnäs i måndags och hörde av sig till anhöriga i tisdags. Sedan dess har de inte hörts av, säger André Westberg, polisens vakthavande befäl, och fortsätter:

– Senaste livstecknet är en bild skickad från Servejaur. Vi har varit i kontakt med STF:s (Svenska turistföreningen) stugvärdar i området men ingen har sett något.

Det är bitvis mycket snö i området. Polishelikopter kommer att ansluta och just nu deltar fem fjällräddare i sökningen.

Uppdatering 14.50

Informationsinhämtning samt pejling av mobiltelefoner pågår, uppger polisen. Det finns ingen misstanke om brott. Räddningshelikoptern var under förmiddagen upptagen med en räddning i Kebnekaiseområdet, men är nu på väg för att ansluta till sökinsatsen.

De två barnen ska vara i skolåldern, och familjen hade planerat att övernatta i Servestugan där det ska finnas mobiltäckning i delar av området.

Familjen rapporteras vara väl rustade med mat, tält, och har dessutom planerat att återvända från vandringen först imorgon fredag, berättar Hans-Olof Markström som är chef på polisens Regionledningscentral Nord i Umeå. Trots det har man funnit skäl att börja söka efter dem.

Uppdatering 15.00

Thorbjörn Ericsson från Ammarnäs båttaxi skjutsade familjen över sjön Tjulträsket när de började sin vandring. Han säger att det är en fjällvan familj som brukar komma upp och vandra, så han känner sig inte orolig.

– Jag skjutsade upp dem. De skulle sova natt i Servestugan, sen skulle de vandra vidare och fiska ungefär en halv mil ovanför stugan.

Uppdatering: Familjen åter i kontakt

Klockan 15.30 meddelar polisen att den saknade familjen har lokaliserats och är välbehållna. De har själva hört av sig till anhöriga via mobilen. Anledningen till att de inte hörts av tidigare är att de haft dålig täckning.

– Det är inte självklart att mobiltelefonen fungerar där, man får faktiskt söka sig till platser för att få kontakt, så det var inte så lätt att nå dem, säger Peder Jonsson, informationsansvarig vid Polisen i Umeå.

Han meddelar att familjen kommer att fortsätta vandingen enligt planen. Polisen avslutar därmed ärendet.

– Det är jätteskönt att det slutade bra, säger Peder Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.