Foto: TT

Hemmafixare bakom många bränder

Publicerad

Antalet bränder i bostäder som orsakas av elfel ökar. Ofta är det dåligt utfört hemmafixande som orsakar elolyckorna, enligt elsäkerhetsexperten Joakim Grafström på branschorganisationen Eio.

– Våra medlemmar ser många galna elinstallationer. Många är utförda av hemmafixare som inte vet vad de håller på med, säger han.

Statistik från Svensk försäkring visar att antalet anmälda bränder i villor, fritidshus och lägenheter ökade med nästan 40 procent mellan 2004 och 2013.

Men det är inte bara hemmafixare som orsakar risker. Ofta orsakas elolyckor av dålig utrustning. Glappkontakt är ett varningstecken.

– Oftast handlar det om trasiga prylar – en dålig laddare eller en lampa som inte funkar, säger Joakim Grafström.

Dödsolyckor ovanliga

Dödsolyckor är ovanliga. Men omkring 200 personer drabbas varje år av elolyckor som varit så allvarliga att man behövt ligga kvar på sjukhus.

– Det farligaste är att få ström genom hjärtat. Då kan det stanna. Men det vanligaste är att man får mer eller mindre allvarliga brännskador, säger Grafström.

Hans råd är att alltid kontrollera att prylar man ansluter är hela och inte har några missfärgningar som kan tyda på att något är fel. Man bör också ha koll på när elen i bostaden senast sågs över och enbart anlita företag som har korrekta tillstånd att arbeta med el.

Fakta: Elsäkerhet

Det är tillåtet för alla att:

 * Byta en trasig propp och återställa automatsäkringar

 * Byta glödlampor

 * Reparera skarvsladdar och apparatsladdar

 * Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag

 * Byta ljusarmatur i torra utrymmen som inte är brandfarliga

Det är inte tillåtet för alla att till exempel:

 * Utföra fasta elinstallationer

 * Installera golvvärme eller värmekabel

 * Byta ett ojordat vägguttag mot ett jordat

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.