Tre män misstänks för mordet i Rönnäs. Foto: Polisens förundersökning

Ingen döms för mord i Rönnäs

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten tycker inte att åklagaren har bevisat uppsåt till mord i Rönnäsfallet. De två åtalade männen döms till tio respektive två års fängelse.

Nästan ett år har gått sedan misshandeln skedde. Två nätter i rad misshandlades en man och hans rullstolsburna sambo av flera män i Rönnäs, Vilhelmina. Under den andra natten slets kvinnan ur sin rullstol och våldtogs på golvet bredvid sin skadade sambo.

Misshandeln av mannen var så grov att han avled av sina skador tidigt på morgonen den 21 november 2014. Sambon hade då flera gånger försökt att ringa efter hjälp men förstod sig inte på mannens mobil – hennes egen hade gärningsmännen tagit med sig.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Till slut lyckades hon ändå nå SOS. Men hjälpen hann aldrig fram.

Fängelsestraff

Under måndagen kom domen mot de två männen som misstänkts för mord. Tingsrätten menar att åklagaren endast lyckats binda en av männen till samtliga gärningar, och de finner också att uppsåtet till mord inte är bevisat.

Den ena mannen, en 37-åring, döms för grovt rån, grovt vållande till annans död, grov våldtäkt, grov misshandel, medhjälp till grov misshandel, vapenbrott och hemfridsbrott. För detta ska han avtjäna tio års fängelse. Den utsatta kvinnan ska kompenseras med 277.099 kronor i skadestånd.

Silbersky nöjd

Den andra mannen, 42 år gammal, döms till fängelse i två år för grov misshandel, medhjälp till grov misshandel, olaga hot och hemfridsbrott.

– I det stora hela är jag nöjd, han friades ju från de grova mordanklagelserna. De närmaste dagarna ska jag studera domen noggrant och se om vi ska överklaga någon av de punkter som han fälldes för, säger 42-åringens advokat Leif Silbersky.

Sedan tidigare har en tredje inblandad, en 56-årig man, dömts till 2,5 års fängelse för bland annat grov misshandel. SVT har sökt åklagaren för en kommentar.

Uppsåt måste styrkas för mord

Den juridiska experten och förre överåklagaren Sven-Erik Alhem berättar att det inte är ovanligt att mord blir vållande till annans död.

– Det finns tre uppsåtsformer, direkt, indirekt och likgiltighet och kan inte åklagaren styrka någon av dem kan man inte fällas för mord eller dråp, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln i Rönnäs

Mer i ämnet