Foto: SVT

Ingen vet vart romerna ska ta vägen

Uppdaterad
Publicerad

Nu på söndag skulle romerna som bor på campingen vid Nydala i Umeå varit tvungna att flytta. I sista stund fick man idag ytterligare en veckas frist – men sedan vet ingen vart de ska ta vägen.

Rumänska Bianca Todor är ett år och åtta månader bor på Nydala camping tillsammans med pappa, mamma och närmare femtio andra vuxna och barn.

– Jag vet att vi måste flytta härifrån men jag vet inte vart vi ska ta vägen, det är en väldigt svår situation, berättar pappa Dorell och beklagar att han inte pratar bättre engelska.

Han rycker på axlarna och tittar på Roland Laestander som är ett stort stöd för alla som just nu bor vid Nydalabadet.

– Vi har vetat länge att det ska påbörjas ombyggnationer av anläggningen och vi frivilligorganisationer har verkligen gjort allt vi kan men nu är våra resurser uttömda, berättar han som företräder Pingstkyrkan i Umeå.

Är upprörda

Roland och andra ideella krafter har lyckats ordna boende åt ett femtiotal romer – bland annat vid två kyrkor – men någon lösning för de som bor på Nydala finns inte.

– Det är klart, visst börjar man känna sig upprörd över situationen eftersom vi har signalerat det här en längre tid, konstaterar Roland Laestander.

Skräckscenariot är enligt honom att redan utsatta människor ska tvingas vildcampa med småbarn utan tillgång till vare sig toalett, dusch, tvättmöjligheter eller el.

”Vi får flytta ut på gatan”

I Skellefteå har romer nu till exempel flyttat till en parkeringsplats vid Mobackenbadet där de byggt utedass och använder bilbatterier för att få värme. Att åka härifrån är inget alternativ varken för dem eller för Dorell Todor.

– Vi får flytta ut på gatan. Vi har inget alternativ. Jag har ingenting i Rumänien, äger inget hus, ingenting.

Umeå kommun har arbetat med olika förslag till lösningar men har ännu inte kunnat presentera något alternativ. Sent på fredagseftermiddagen blev det klart att de åtminstone får stanna en vecka till på campingen vid Nydala.

– Bland annat har vi försökt hitta plats på andra campingar i kommunen men av olika skäl har vi inte lyckats med det, säger samordnaren Ahmet Gumuscu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.