Den före detta kyrkoherden misstänkts ha köpt bland annat böcker, en cirkelsåg, bensin och en grovdammsugare för pastoratets medel. Foto: Arkiv TT

Inlandspräst blir av med vigselrätt

Uppdaterad
Publicerad

Den präst som misstänks ha lurat ett 30-tal personer på närmare 400 000 kronor fråntas sin vigningsrätt. Det slår Svenska Kyrkans överklagandenämnd fast.

Prästen som senast arbetat i Västerbottens inland och  Luleå stift åtalades i mars för grov förskingring vid Norrköpings tingsrätt. Han misstänks ha lurat ett 30-tal personer på nästan 400 000 kronor genom att samla in pengar till en resa som sedan aldrig blev av. Inte heller betalades pengarna tillbaka.

Redan i december förra året fråntogs prästen sin vigningsrätt. Ett beslut som han då överklagade, bland annat med motivet att domkapitlet inte väntat på utgången av den pågående rättsprocessen.

Men Svenska Kyrkans överklagandenämnd avslår nu mannens överklagan och skriver i beslutet att domkapitlet oftast avvaktar polis och åklagare men inte alltid. I det aktuella fallet menar nämnden att det rör sig om ostridiga uppgifter och att vigningsrätten därför ska fråntas honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.