Staten överger glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten har över tusen statliga jobb tillkommit de senaste tolv åren. De allra flesta – 1 096 – har hamnat i Umeå, medan övriga länet uppvisar en sammanlagd minskning med 349 statliga jobb.

Allra störst är minskningen i Norsjö kommun. Där har de statliga jobben minskat med 59 procent sedan år 2004 – från 191 till 78 årsarbeten.

I Bastuträsk försvann alla

Tågen kommer och går, och stationssamhället Bastuträsk består. Trots att alla statliga jobb har försvunnit härifrån på ett par decennier.

– Vi hade nästan 100 anställda här på järnvägen. Själv jobbade jag åt postverket, och vi var väl 17 stycken. Allt det där försvann på några år, säger Gunnar Westermark, entreprenör i Bastuträsk.

”Svikit Bastuträsk”

Som mest bodde över 1000 personer i Bastuträsk, idag är befolkningen hälften så stor – flyktingar och pensionärer dominerar samhällsbilden.

– De har ju svikit Bastuträsk. Problemet tycker jag är att staten har frånhändat sig, så allt är på entreprenad, säger Hans-Olow Eriksson, som tidigare arbetade vid järnvägen.

Stationsbyggnaden stängde

Och när SJ och Banverket löste en enkelbiljett från Bastuträsk, ville Jernhusen inte ha kvar stationsbyggnaden med tillhörande väntsal.

– Det var ju oftast låst, och öppnades i bästa fall när det var avgångar. Men när det var förseningar fick folk stå ute, berättar Maj-Britt Westermark, entreprenör i Bastuträsk.

Privata initiativ

Sett till hela Norsjö kommun har Försäkringskassa, Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen, Försvaret, Vattenfall, Polisen och Assi Domän dragit ner, eller helt försvunnit.

I Bastuträsk har man lärt sig, att allt mer hänger på privata initiativ.

– Det väcks samtidigt en entreprenörsanda, man tar tag i sin vardag och skapar, säger Gunnar Westermark.

Blev mötesplats

Så Maj-Britt och Gunnar Westermark köpte upp stationen, byggde om och öppnade väntsalen, som blivit en mötesplats för resenärer och bofasta.

– Folk brukar säga att det är ungefär som att komma hem, säger Maj-Britt Westermark.

Små kommuner stora förlorare

Idag finns 12 763 statliga jobb i Västerbotten, en ökning med 640 på tio år.

De nya jobben hamnade främst i Umeå. De flesta kommuner ligger på minus.

Umeå 9 668 (+1096)

Skellefteå 1 389 (-46)

Lycksele 355 (-22)

Vännäs 218 (-77)

Storuman 255 (+2)

Vilhelmina 131 (-94)

Nordmaling 67 (-8)

Vindeln 220 (+46)

Robertsfors 57 (+4)

Norsjö 78 (-113)

Malå 116 (-65)

Åsele 63 (-21)

Sorsele 68 (-17)

Dorotea 62 (-31)

Bjurholm 16 (-14)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.