Foto: Svt.

Kampen för jätteälgen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Projektet med jätteträälgen utanför Svansele fortsätter. I tio års tid har drömmen om Stoorn levt.

I över tio år har det funnits planer på att bygga en 45 meter hög träälg på toppen av Vitberget på gränsen mellan Arvidsjaur och Skellefteå. Men det har varit svårt att finansiera bygget och under en tid stod pojektet nästan helt stilla. Men i våras tog det hela ny fart och Torbjörn Holmlund är försiktigt optimistisk.

– Jag är så luttrad att jag inte vågar hoppas för mycket, men det känns roligare än på länge, säger han.

Pengar från företag

Flera kommuner i närområdet har tidigare sagt sig kunna ställa sig bakom en ansökan om EU-medel, om byggprojektet och driftbolaget lyckas samla in tillräckligt stor privat finansiering. Holmlund säger också att pengar kommer in från företagshåll. 

Inga offentliga medel

Samtidigt säger Tomas Öhlund som är näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun att han fått signaler från Tillväxtverket om att projektet inte passar för EU-medel som det ser ut idag och att det idag inte finns några beslut om offentliga medel. Byggkostnaden för Stoorn beräknas idag ligga på runt 100 miljoner kronor.

Hiss och konserthall

Planen är att jätteälgen Stoorn ska byggas på berget Vithatten precis på länsgränsen mellan Västerbotten.

Älgen ska bli 45 meter hög med hiss upp i älgen bland annat en konserthall för 350 personer och en restaurang för lika många matgäster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.