Foto: SVT/TT

Kerr gläds åt ny partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Gruppledaren för Kristdemokraterna i Umeå Veronica Kerr, är nöjd med valet av Ebba Busch Thor som ny partiledare. Ebba Busch Thor valdes av partiets riksting på lördagen, och Kerr tror att den nya partiledaren kommer att kunna nå nya väljargrupper.

– Jag hoppas att hon kommer vända sig till nya potentiella väljare, hon är ung men erfaren, och har ett tydligt språk, säger Veronica Kerr.

Kerr stödde Busch Thor som ny partiledare redan när det blev känt i slutet av januari att Göran Hägglund skulle lämna posten.

Men i jakten på ny ledare har falangstriderna inom partiet bubblat upp till ytan, och senast i raden av utspel stod Peter Althin för, då han sade sig redo att lämna partiet om Busch Thor skulle väljas.

”Flummig abortpolitik”

Althin befarade en högersväng inom partiet.

– Om Ebba Busch Thor blir vald och står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i. Det handlar om rättspolitiken och den flummiga abortpolitiken, sade Althin till Svenska dagbladet.

Den nyvalda KD-ledaren talade på rikstinget bland annat om att skärpta fängelsestraff, och att KD ska ta strid för de kristna värderingarna.

– Vi ska ta strid för en politik som ersätter egoism med gemenskap. Vi ska ta strid för en politik som gör staten mindre och samhället större. Vi ska om, och om, och om igen ta strid för en politik för starkare familjer, sade hon.

Enar grupperingarna

Veronica Kerr anser att många partivänner gått händelserna lite i förväg, och att striderna kommer att lägga sig.

– Det har spekulerats mycket, och många har velat stämpla kandidaterna med höger eller vänster. Med Jakob Forssmed som första vice ordförande tror jag grupperingarna kommer enas på det sättet, säger Veronica Kerr.

Upplever du att Ebba Busch Thor tonat ner sig en smula?

– Hon har blivit äldre. Ungdomsförbundet har alltid varit lite mer rakt på, nu kan hon nå fler väljargrupper, säger Veronica Kerr.

Några dramatiska förändringar efter lördagens riksting förväntar sig däremot inte Veronica Kerr.

– Nu måste den nya styrelsen lägga upp sitt arbete, jag tror inte att det kommer hända så mycket före Almedalen, säger Veronica Kerr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.