Foto: Polisen/TT

Knarkåtalad höll sig undan i skogen

Uppdaterad
Publicerad

En man som i flera veckor hållt till i skogarna i Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner där han brutit sig in i fritidshus och bott, har visat vara en av åtalade i den stora droghärvan i Skellefteå.

I en deldom från 2 juli dömdes fem män till fängelse i en av Sveriges största knarkrättegångar. Den sjätte åtalade, en 31-årig man som också kommer från Skellefteåtrakten och misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott, var frånvarande under rättegången och har inte dömts.

Enligt åtalet är det han, som med vetskap om brottsligheten, hyrt ut det hus där droger och drogaffärer hanterades.

Droghärva i Skellefteå

I torsdags greps 31-åringen i Norrbotten, och häktades efter förhandling på lördagen. Mannen misstänks på sannolika skäl för flera inbrott i fritidsboenden i Arvidsjaurs och Arjeplog kommun under juni och juli.

Boende blev misstänksamma

Förundersökningsledare Ola Lundström vid Luleåpolisen berättar att 31-åringen tycks ha flackat runt i området och ibland sovit i stugor och ödehus.

– Det har ju varit flera inbrott där det verkar som om någon bott i husen och tagit mat, sprit och bensin, alltså inte det vanliga.

I vissa fall har även maskiner stulits, och en bil stals i Moskosel.

– Folk har sett en person som kört crossmotorcykel i trakten, nån hade till och med pratat med honom, säger Ola Lundström.

Snart kopplade boende samman mannen med inbrotten och när den saknade bilen siktades ryckte polisen ut, men den misstänkte hann försvinna till skogs. Flera dagar senare greps 31-åringen slutligen efter tips från allmänheten.

Tillflykt i skogen

Sammanlagt har det skett minst 13 inbrott, och mannen har erkänt samtliga dessa men Lundström gissar att det i rätten kan landa på 7-8 fall eftersom en del gäller ödehus och liknande. Stöldvärdet ligger ofta på några tusenlappar per ställe.

Varför har han gjort detta, är det för att han hållit sig undan rättegången i Skellefteå?

– Det är fortfarande lite oklart. Det är inget som har bekräftats.

Enligt häktningsframställan säger mannen att han ville få ordning på sig själv genom att leva i skogen, att han är skyldig både till knarkbrottet i Skellefteåhärvan och inbrotten i Norrbotten, men att han tänkt stå till svars för detta senare. Mannen var inte efterlyst för att inte ha inställt sig på rättegången.

Utreder

Häktningen gäller sex inbrott i Akkajaur och Forsnäs samt bilstöld, och han kommer nu att vara häktad i två veckor, räknat från lördagen.

– Vi har för avsikt att hinna klart utredningen på den tiden, säger Ola Lundström.

Förhoppningen är att sedan kunna gå direkt till rättegång i Luleå, och Lundström vet inte hur mannens del i drogrättegången i Skellefteå kommer att hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet