Foto: TT.

Galen köldknäpp i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Fryser du? Det är inte så konstigt. Nu har kylan tagit ett rejält grepp om Västerbotten. I natt var det – 35,5 grader i Gielas utanför Kittelfjäll.

En riktig köldknäpp har dragit in över Sverige och Västerbotten. Den starka kylan håller i sig, framförallt i fjällen och inlandet. I natt var det -35,5 grader i Gielas utanför Kittelfjäll enligt SMHI.

Det var minus 30 även i Malå, Saxnäs, Vilhelmina och Sorsele. Den starka kylan väntas hålla i sig. Inatt blir det 35 minusgrader i Sorsele enligt SMHI.

I Nikkaluokta sattes ett nytt säsongsrekord, 37,3 grader.

– Det är ordentligt kallt där uppe och det kan mycket väl bli kallare under natten till torsdagen eftersom vi har en hel del klara områden över Norrland, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI till TT.

Nära 30 minus vid kusten

Även kusten har haft det ovanligt kallt. I Umeå kan det bli ner mot 25 minusgrader under torsdag och fredag natt. I Skellefteå väntas det bli -27 grader torsdagsnatt.

Under helgen kommer kylan att dämpas något, men det är fortfarande temperaturer kring -25 grader i fjällen och inlandet.

Här kan du kolla in SVT:s senaste väderprognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.