”Kommer tjäna en del pengar”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lämnades drygt 400 namnunderskrifter in till Sorsele kommun för att få till en folkomröstning om vindkraftsetableringar. Initativtagaren bakom namninsamlingen tycker att det finns risk för jäv om det byggs vindkraft på toppolitikers mark.

Jonas Forsgren är en av initiativtagarna till namninsamlingen för en folkomröstning om vindkraften i Sorsele. Mer än 400 personer har skrivit på, och det betyder att kommunfullmäktige måste ta upp frågan på dagordningen. Men kommunalrådet gillar inte iden.

– Vi är ju valda för att ta den här typen av beslut, och därför tycker jag inte det ska behövas någon folkomröstning. Risken med det här är ju att många fler frågor kommer att komma upp, och det är ett misstroende mot politiken, säger Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele.

– Jag tycker att Sorsele kommun gått alldeles för fort framåt när det gäller den här vindkraftutbyggnaden. Vattenfall har inte ens lämnat in sin miljökonsekvensbeskrivning ännu, så vi vet inte hur det här tänkta projektet kommer att påverka miljön, säger initiativtagaren Jonas Forsgren.

Kommunalråden markägare

Just nu byggs nya vindkraftverk på Blaikfjället men Vattenfall vill också bygga 100 nya på Sandselehöjden söder om kommunen. Och här äger både kommunalrådet Kjell Öjeryd och oppositionsrådet Roland Vermelin mark.

– Jag förstår att det är en känslig fråga, och därför är jag jävig i allt som rör just det här, och kommer inte vara med på besluten, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd.

– Enligt kommunallagen är de jäv, men även nära vän och fiende, och var drar vi gränsen i en kommun där alla känner alla, frågar sig Jonas Forsgren.

Blir du rik på de här etableringarna?

– Ja, jag kommer ju att tjäna en del pengar på det, och det kommer generera arbetstillfällen, säger Kjell Öjeryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.