Foto: SVT

Här tas flyktingar emot med öppna armar

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den ökade flyktingströmmen har omkring 1 000 tillfälliga boendeplatser öppnats i länet bara under de senaste veckorna.

Det är Lycksele, Åsele, Vindeln, Umeå, Nordmaling och Skellefteå kommun som har öppnat tillfälliga boendeplatser – antingen i kommunal regi, eller i form av boendeplatser som Migrationsverket hyr. Totalt handlar det om ett tusental platser, där bland annat Skellefteå kommun har öppnat upp 100 platser på Byske havsbad de senaste dagarna. Dit kom ett 70-tal asylsökande med buss i början av veckan.

– De är jättetacksamma, så tacksamma att man blir rörd. Det är skönt för dem att vara i trygghet, berättar Nina Bergsten, samordnare på Skellefteå kommun.

#flykt

Hur står det till med säkerheten?

– Vi har ganska hög säkerhet. Vi har vakter som är här dygnet runt, och jättefina människor, ideella krafter, som vill hjälpa på plats. Så det känns bra, det känns tryggt, säger Nina Bergsten.

”Finns ett stort intresse”

Carolina Lundberg, sektionschef på Migrationsverket i Västerbotten, förklarar att många av länets kommuner är villiga att hjälpa att till.

– Det finns ett stort intresse, och ett väldigt stort engagemang just i öppnandet av de tillfälliga boendeplatserna, säger hon och fortsätter:

– Ambitionen är ju att man på sikt ska kunna flytta till mer permanenta former av boenden.

Kommunerna står beredda

Flest flyktingar tas just nu emot i Umeå, Vindeln och Åsele kommun. I Nordmaling har kommuen förberett för att ta emot 70 flyktingar – och nu i dagarna kan flyktingar flytta in.

– Egentligen när som helst. Vi är beredda, säger kommunchefen Helen Sundström Hetta.

Positivt för kommunen

Hon berättar att kommunen ser positivt på att ta emot flyktingar.

– Dels för att vi vill hjälpa till, men också när det gäller kommunens framtida utveckling så är det bra, säger hon.

Enligt uppgift till SVT finns omkring 2.000 flyktingar i länet, varav cirka 1.000 av dem bor i, sedan tidigare etablerade, boenden. Dessa finns i Vilhelmina, Boliden, Jörn, Bureå och Lövånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet