Foto: SVT

”Konsert med påhittigheter”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det dags för årets upplaga av Made i Umeå. Men kulturfestivalen tjuvstartade redan idag i en skivbutik på Haga.

Årets Made-festival börjar egentligen på fredag. Men redan idag kickades kulturfesten igång lite småskaligt av John the houseband, kollektivet som dansar konserter och sjunger koreografi.

– Egentligen är det ganska straight forward. Det är som en slags konsert med påhittigheter, säger Alma Söderberg i gruppen som har medlemmar från Island, Belgien, Katalonien och förstås Sverige.

Festivalen som arrangeras för nionde året i rad bjuder upp till dans, musik och konst i olika former där kontrasterna mellan ljus och mörker, ljud och tystnad lyfts fram. Ett exempel är fredagens Club Silence, där baren under en timme förvandlas till en klubb utan ljud.

– Vi leker lite med mörker på olika sätt, men här finns också glädje och ljus. Sådant som hör en festival till, säger Hanna Kangassalo som är en av arrangörerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.