Foto: SVT.

Kris för fjällbönderna – brist på bete

Uppdaterad
Publicerad

Den sena sommaren ställer till problem för fjällbönderna. Gräset växer alldeles för sakta vilket gör att betet uteblir för kor och får som ska gå på fjällsluttningarna.

Vi flyger över Abelvattnet och kommer ner mot sjön Virisen i Tärnafjälllen där en av de sista fjällägenheterna – bosättningar på statens mark – i Västerbotten finns. Snön ligger fortfarande kvar på fjälltoppen Sjunilsmössa som syns på flera mils avstånd. Det mesta är sent i år och för fjällbönderna blir det problematiskt att hitta bete för ungtjurarna och fåren.

– För alla fjällbönder är det katastrof och nästan tragiskt. Det är ju nu som djuren ska växa och nästan alla fjällbönder som jag känner har fått köpa extrafoder och det blir grymma kostnader, säger fjällbonden Gunilla Olofsson i Virisen.

Tär på ekonomin

Gunilla och Thomas Olofsson har ungtjurar och får och brukar cirka 20 hektar av fjällbackarna runt omkring sina byggnader. Det är nu som tjurarna och lammen ska växa, men det är svårt när betet uteblir. Att stödutfodra tär också på ekonomin. Alla grönytor som finns måste tas tillvara.

– Det finns ingen annan utväg än att flytta djuren runt till de platser där det har kommit mest bete och det blir en massa extrajobb, säger, säger Gunilla Olofsson.

Ber till Gud

Men som rutinerade fjällbönder är de ändå optimistiska och tror att det ska bli en vändning.

– Ja, jag ber till Gud om bättre väder....och om värme och sol och så lite regn, säger Gunilla Olofsson och skrattar innan hon klappar om sina får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.