Foto: SVT.

Krossade rutor blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan upptäcktes 13 krossade glasrutor på Umeå Östra resecentrum. Rutorna är fortfarande i samma skick – och kommer inte att bytas ut.

– Det skulle kosta ett antal miljoner, säger Bertil Hammarstedt, vd på Inab.

Det var under sensommaren 2013 som det kommunala bolaget Inab polisanmälde en misstänkt skadegörelse. En förundersökning inleddes och polisen utgick från början att rutorna skjutits sönder med luftvapen.

Inget byte

Polisen hittade inga spår som tydde på skottlossning, man misstänkte konstruktionsfel men har inte kunnat påvisa detta. Förundersökningen lades ner, men än idag är rutorna inte åtgärdade och det blir inte något byte.

– Nej, rutorna utgör ingen risk för allmänheten. De fungerar som pansarglas och är bara splittrade på insidan, säger Bertil Hammarstedt.

”Små konstverk”

Samma år som glaskrosset upptäcktes tilldelades byggnaden Trafikverkets arkitekturpris. Bland annat med motiveringen:

”Det tål slitage, fungerar bra och bjuder på en miljö som är både trivsam och trygg.”

Bertil Hammarstedt tycker inte att glansen har falnat.

– Går man dit på kvällen när hela byggnaden är upplyst så ser de krossade rutorna ut som små konstverk. Är det något som är positivt med här så är det väl det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.