Kommunalråd och oppositionsråd i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson /SVT

Kulturhus byggs för halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset i Skellefteå ska kosta upp mot en halv miljard kronor att bygga och bli 12 000 kvadratmeter stort. I anslutning ska också stadens största hotell byggas med 200-300 rum. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen.

Skellefteås kulturhus blir i sådana fall något mindre och klart billigare än kulturhuset Väven i Umeå.

Det blir det kommunala fastighetsbolaget Polaris som bygger, men det kommer också att bildas ett helt eget bolag, Kulturhuset AB, som ska ansvara för drift och samordning.

Kulturhuset Sara

Var kulturhuset ska ligga är beslutat sedan länge: kvarteret Perseus, där busstationen ligger idag. Vad som ska rymmas är också klart: Västerbottensteatern, biblioteket, Skellefteå konsthall och Museum Anna Nordlander, MAN.

Mindre yta än önskat

Men ingen av dem får den yta de vill ha. Istället tillämpas något som kallas 70-130 principen. Det betyder att exempelvis MAN får 70 procent av den yta de behöver och att ytan ska gå att utöka till 130 procent när det krävs. Kostnaden per kvadratmeter för kulturhuset beräknas till kring 32 000 till 35 000 kronor. Det är klart billigare än Kulturväven i Umeå som landade på omkring 40 000 kronor per kvadratmeter.

Nytt hotell i anslutning till huset

Precis som i Umeå blir det ett hotell i anslutning till kulturhuset i Skellefteå. Staden har, enligt kommunen, behov av ett par hundra hotellrum till.

– En plats för att mötas och för möten, säger oppositonsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Nästa stega är en arkitektävling som väntas komma igång till hösten.

– Det ska vara unikt och ett landmärke för Skellefteå, säger Löwenhöök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet