Kvinnor mer oroade över ekonomin

Publicerad

Svenska kvinnor oroar sig mer för sin framtida ekonomi än vad män gör, visar en ny undersökning. Men det går att förebygga en del pensionsångest.

– Ta tag i situationen, få koll på din pension och se till att skaffa dig en överblick. Sedan är det bara att göra en budget, så man vet hur mycket man kan sätta av, säger Carita Lindborg på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Världens största kapitalförvaltare Blackrock har undersökt hur kvinnor och män världen över ser på sparande, risk och pension. Bland 1 000 tillfrågade svenskar är resultatet tydligt.

Svenska män känner sig mer tillfreds med framtiden, och tar fler finansiella risker, än svenska kvinnor. Mer än hälften av kvinnorna undviker riskfyllt sparande, och många säger sig inte heller ha råd att pensionsspara.

För den som känner igen sig finns en del att tänka på.

– Kvinnor kan se till att arbeta heltid, eftersom deltid får stor påverkan på en framtida pension, säger Lindborg och fortsätter:

– Sluta inte heller att arbeta för tidigt. Är yrket slitigt så kanske det finns andra arbeten?

Byt ut privata pensionsförsäkringar mot annat sparande, och ta reda på om arbetsgivaren avsätter till tjänstepension.

– Sen handlar det om att få upp din lön, det påverkar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.