Foto: TT.

Våldet mot kvinnor blir allt grövre

Uppdaterad
Publicerad

Våldet mot kvinnor har ökat och blivit grövre. Det menar riksorganisationen för kvinno -och tjejjourer i Sverige. I och med det ökar också behovet av skyddade boenden.

För en och en halv månad sedan mördades en ung kvinna i Lycksele. Hennes ex-partner  misstänks vara  den som dödade henne. Under dom senaste 11 åren har  237  kvinnor i Sverige mördats av sin partner eller ex-partner .

Våldet ökar

Idag hade riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) utbildningdag i Umeå. Enligt Roks ökar våldet mot kvinnor, samtidigt som det blir grövre.

– Det vi ser är att det grova våldet ökar och våldet blir mer komplext, säger Karin Svensson som är ordförande i Roks.

Det innebär också att behovet av skyddade boenden har ökat och där ligger Västerbotten i framkant, där fler får hjälp. I resten av landet måste man i snitt säga nej till fem kvinnor per dag som behöver skyddat boende. I Västerbotten är motsvarande siffra en kvinna var fjärde dag.

Stort nätverk

Anki Ferm, ordförande för Kvinnojouren i Lycksele, säger att man där har ett stort nätverk med kvinnor som hjälper till om det behövs ett akut boende. Hon anser att man är priviligierade i  Lycksele.

– Här finns det fortfarande lägenheter som vi kan få tag i, till skillnad mot många andra större städer i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.