Lång väntan på bygglov i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna på bygglov är mer än dubbelt så långa i Umeå än i till exempel Storuman. Orsaken är det ökade byggtrycket i Umeåområdet. – Vi har cirka 20 procent fler ansökningar än i fjol, säger Jonas Andersson, verksamhetschef för bygglov.

Umedalen, Mariehem och Tomtebo vid Nydalaviken är några av de ställen där det byggs för fullt just nu i Umeåområdet. Det är en av anledningarna till de långa väntetiderna för att få bygglov.

– Just nu har vi en handläggningstid på fem veckor för ärenden som är kompletta och inte strider mot några bestämmelser, säger Jonas Andersson som är verksamhetschef för bygglov vid Umeå kommun.

20 procents ökning

Väldigt ofta är ärenden som kommer in inte helt kompletta och alla uppgifter som behövs finns inte med vid ansökan.Det kan också strida mot detaljplan eller liknande och blir handläggningstiden längre.

– Men framförallt beror mycket på den otroliga ärendevolym som vi har. Om man jämför med fjolåret så har vi cirka 20 procent fler ansökningar, säger Jonas Andersson.

Storuman är också en kommun där byggandet pågår för fullt men där går det betydligt snabbare att få bygglov.

– Vi har ett snitt på 15 dagar för att få bygglov, säger Stig-Lennart Nestander som är byggnadsinspektör vid Storumans kommun.

”Jobbar så fort vi kan”

När ett ärende kommer in till Storumans kommun så har bygghandläggarna två snabba möten och beslutar om kompletteringar. Inom en vecka har den sökande ett första besked. Och vid Umeå kommun är man medveten om kritiken från allmänheten kring den långa handläggningen.

– Det förstår jag absolut, men vi jobbar på så fort vi kan och fem veckor är tycker jag helt ok ändå med tanke på det tryck vi har, säger  Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.