Lärare ger bottenbetyg

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommuns skolportal Lärum upprör inte bara vårdnadshavare, nu ger även lärare datasystemet låga betyg.

Lärplattform Lärum får nu ytterligare kritik. Först var det vårdnadshavare som kände sig frustrerade över ett krångligt system som det dessutom var svårt att logga in på. Nu riktar många lärare i Umeå kritik mot skolportalen. I en enkät utskickad av det lokala Lärarförbundet till Umeås lärare, tycker 56 procent av lärarna som svarat att programmet inte underlättar arbetet.

– Nu är det ju bara ett tjorv, om man får utrycka sig så. Det har blivit mycket mer administration. Än så länge har det inte underlätta för mig som lärare, säger Katarina Lindinger, Lärarförbundet Umeå.

Testad av de bästa

– Vi plockade ut 24 av Umeås allra bästa och skarpaste pedagoger som kan mest om lärplattformar. De satt i sex dagar och testade de system som vi fick in på offert, säger Gunilla Yourstone, som är IT-strateg på Umeå kommun.

Och ändå är det så mycket kritik.

– Ja, men en del positivt också, säger hon.

Har bytts ut i andra kommuner

Lärplattformen Lärum heter ursprungligen Edwise och säljs av IT-tjänstföretaget Tieto. I Uppsala kommun har man efter några år med Edwise beslutat sig för att upphandla ny programvara. Även Kalix kommun har bytt ut plattformen efter omfattande kritik.

– Det är tråkigt att det blir missnöjdhet när man gör en så pass stor satsning och utrullning som Umeå gör. Här är någontings som vi tillsammans med verksamheten har mycket att lära, säger Fredrik Pantze vid Tieto.

I svaren på lärarförbundets enkät i Umeå finns många tips på förbättringar.

– Där finns en enorm lista på hur vi vill att det ska vara, säger Katarina Lindinger.

– Jag vet att det har utvecklats mycket, till exempel den här rumfunktionen som våra pedagoger är inne och jobbar i dagligen, säger Gunilla Yourstone.

Men det är ju en av de saker som fungerar dåligt enligt lärare.

– Ja, det är ju tråkigt att höra, säger Yourstone.

Vilket betyg ger du plattformen?

– F, ännu inte godkänd, säger Katarina Lindinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.