Livstids fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kom domen mot 30-åringen som stod åtalad för mord på en 29-årig kvinna i Lycksele. Mannen döms nu till livstids fängelse för mordet. Domen kommer troligen att överklagas.

Det det var natten mot 1 mars som polisen fick larm från grannar om ett lägenhetsbråk i centrala Lycksele. När patrullen kom fram så fann de den 29-åriga kvinnan död på platsen. Den 30-årige mannen var kvar i kvinnans lägenhet och kunde gripas på plats.

Mannen som nu döms har tidigare ifrågasatt den rättspsykiatriska undersökningen han genomgått och överklagade beslutet till Socialstyrelsens rättsliga råd. Rådets bedömning överrensstämmer med det tidigare fastställandet, det vill säga att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Journalistmordet i Lycksele

Tydligt uppsåt

Tingsrätten bedömer att mannen haft uppsåt att döda kvinnan genom att ha utdelat ett dödande stick mot hennes hals och dessutom ytterligare två knivstick i halsen och ett i ryggen. I domen skriver tingsrätten att mannen, trots påverkan av alkohol, borde ha insett att knivsticken skulle leda till en dödlig utgång.

Mannen döms även för grov misshandel mot den granne som knivskars när han stormade i kvinnans lägenhet efter att ha hört hennes skrik på hjälp.

Påföljden för 30-åringen blir livstids fängelse, han ska även betala närmare 350 000 kronor i skadestånd.

Kommer troligtvis att överklagas

Enligt den dömdes advokat Christian Oxhamre var domen ett nederlag.

– Jag har bara hunnit gå igenom domslutet översiktligt. Med största sannolikhet kommer vi att överklaga domen, säger han.

Vad säger din klient om domen?

– Vi har pratat kort och det är klart att vi båda hade hoppats på en annan utgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet