Ove Person höll tal. Foto: Privat.

Tände ljus för de som gått bort i droger

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen hölls en ljusmanifestation till minne av narkotikans offer. Flera samlades på Rådhustorget i Umeå och tände marschaller för att hedra bortgågna och dess anhöriga.

FMN (Föräldraföreningen mot narkotika), IOGT, KRIS (Kriminellas revansch i samhället), Svenska Kyrkan och Svensk socialpolitisk förening är det som genomför den årliga ljusmanifestationen.

– Aldrig har så många dött av droger som under förra året. Vi vill förmedla oron över utvecklingen kring droger, säger Peter Lindberg, ordförande i FMN.

Musik med budskap

Individ och familjenämndes dito, Andreas Lundgren, skulle tala på torget men tvingades lämna återbud på grund av feber. Däremot höll Ove Person tal och det spelades musik med budskap.

– Staffan Hellstrands ”Lilla fågel blå” spelades. De handlar egentligen om schizofreni men röker du cannabis ökar risken för psykos och just den sjukdomen, säger Lindberg.

Många slöt upp

Flera samlades och massvis av marschaller tändes.

– Missbrukare får ofta en stämpel som kreatur. Vi vill hylla de som har gått bort och de anhöriga som har drabbats. Den röda tråden är medmänsklighet, säger Peter Lindberg.

Ljusmanifestationen avslutades med en tyst minut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.