Man anhållen – försökte döda barn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för mordförsök på ett barn i åttaårsåldern. – Det är en hårresande händelse, säger polisen.

Händelsen ska ha inträffat strax efter midnatt, natten mot söndag i en kranskommun till Umeå. Polisen är mycket förtegen om händelsen, men både barnet och barnets mamma har skadats. Mannen som misstänks för brottet har anhållits.

Barnets mamma ska ha vaknat i sin bostad av att barnet skrek och fick då se mannen, som inte är far till barnet, utföra en handling som rubriceras som mordförsök, uppger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

– Mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för tre brott: mordförsök, misshandel och skadegörelse, säger Mats Bruhn till SVT.

Mamman kastade sig fram

När mamman upptäckte mannen kastade hon sig fram och mannen ska då ha riktat våldet mot henne, vilket gör honom misstänkt för misshandel.

Det grövsta brottet, mordförsök, och vad det består i vill inte Mats Bruhn gå in på i detalj.

– Jag utvecklar inte vad han har gjort, med vilket våld och på vilket sätt. Anledningen till att polisen är förtegen är att man behöver göra kompletterande förhör med mera, säger Mats Bruhn.

”Illdåd”

Förundersökningsledare Mats Bruhn är dock ytterst allvarlig när han beskriver den gärning som mannen utövat mot barnet, som också har kommit till skada.

– Det är en hårresande händelse, hur en person kan utföra ett sådant här illdåd mot ett barn som är åtta år, säger Mats Bruhn till SVT.

Både barnet och dess mamma har undersökts av läkare för sina skador, men har inte förts till sjukhus för vård.

En kartläggning som SVT Västerbotten gjort visar att mannen, som är född 1984, är okänd av polisen sedan tidigare. Han bor i villa med åttaåringens mamma och de har också ett spädbarn ihop.

Polisen är fast övertygad om att händelsen verkligen ägt rum ungefär på det sätt som den beskrivits av vittnen och att mannen verkligen försökt döda åttaåringen.

Greps berusad

Mannen greps under senare delen av natten mot söndag, och anhölls senare. Gripandet ska ha gått lugnt till, och mannen var berusad. Mats Bruhn, polisen, vill inte ge några ytterligare detaljer om omständigheterna kring att mannen greps.

– Beslut om häktning måste tas innan klockan 12 på onsdag.

Förhör kommer att hållas de närmaste dagarna och inga ytterligare detaljer kommer att ges för att förhören inte ska påverkas. Mannen är misstänkt för mordförsök på sannolika skäl – den starkare misstankegraden. Kriminaltekniker har gått igenom brottsplatsen.

Har träffat advokat

Den misstänkte mannens advokat Ann Gerklev, har träffat sin klient.

– Jag kan inte lämna några kommentarer kring vad han sagt, eller hans inställning till det han misstänks för. Han vill avvakta till dess att han själv blir förhörd, och det sker imorgon, säger Gerklev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.