Foto: SVT

Samtliga räddade efter gruvbrand

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Kristinebergsgruvan i Lycksele kommun är släckt och samtliga personer som varit fast i gruvan befinner sig ovan jord.

En brand bröt under söndagen ut på 1.000 meters djup i Kristinebergsgruvan i närheten av Malå. 22 personer befann sig i gruvan när branden startade i en dieselkompressor strax efter 12.00 på eftermiddagen. Branden kunde sedan släckas efter cirka två timmars arbete.

Tre personer saknades till en början, men samtliga återfanns i gruvan strax efter 15.00 på söndagseftermiddagen. Klockan 18.10 var alla räddade. Det meddelar Mats Petersson, pressansvarig på Bolidengruvor.

Gruvbrand i Kristineberg

Rökdykare släckte branden

Enligt Mats Pettersson släcktes branden av de två rökdykare ur gruvans personal.

Räddningstjänsten hade 15 man i gruvan som sökte efter de saknade och arbetet med att ventilera röken tog längre tid än planerat på grund av att delar av ventilationssystemet slagits ut av branden.

Tre personer förda till sjukhus

De två rökdykare som varit i gruvan, samt den man som under eftermiddagen saknats, fördes efter olyckan till Lycksele lasarett för undersökning. En risk är att de drabbats av rökskador. Resterande gruvarbetare undersöks på plats i Kristineberg av ambulanspersonal.

Alla samlas

Platschefen på Bolidens gruvor, Niklas Frank meddelar att det under söndagskvällen hålls ett debriefingmöte där de drabbade kan prata och få stöd efter den dramatiska händelsen. Imorgon måndag kommer gruvan att hållas stängd. Man kommer undersöka hur stor skada branden orsakat.

1.300 meter djup

Gruvan i Kristineberg togs i drift 1940 och är den äldsta gruvan i drift inom Bolidenområdet. I gruvan bryts en komplex malm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver, samt en koppar- och guldmalm, enligt företaget Boliden.

Sammanlagt arbetar 240 personer i gruvan, som går 1.300 meter under markytan.

Andra bränder i gruvor i år

* Tidigare i augusti brann det i Bolidens gruva i Garpenberg i Dalarna. Omkring 30 personer arbetade i gruvan vid tillfället. Flertalet tog sig ut, men fyra personer fick stänga in sig i en räddningskammare medan branden på 800-metersnivån rasade. Efter ungefär en timme slocknade branden och de fyra kunde ta hissen upp oskadda.

* I april fattade en lastbil eld i järnmalmsgruvan i Kiruna. Branden gav upphov till kraftig rökutveckling, men ingen person skadades.

* I mars fick 52 gruvarbetare lämna LKAB:s gruva i Kiruna sedan ett elskåp börjat brinna 1 338 meter under jord.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrand i Kristineberg

Mer i ämnet