Foto: TT.

Män som näthatar kvinnor är förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av onlinespel har några forskare studerat näthat mot kvinnor. Resultatet: Män som trakasserar är bokstavligt talat förlorare.

Män som är benägna att trakassera kvinnor på nätet är de som mest troligt har personliga problem, skriver Washington Post utifrån en studie som kom för en dryg vecka sedan.

Studien vid University of New South Wales och Miami University publicerades i vetenskapstidskriften PLOS . Det efter att de båda forskarna Michael Kasumovic och Jeffrey Kuznekoff under en vecka observerat och kartlagt kommentarer som visar på hur män behandlar kvinnor i videospelet Halo 3, där spelarna är anonyma och där 95 procent av består av män.

Förloraren skriker högst

Under de 163 speltillfällena tenderade männen, oberoende dess färdigheter och spelets utgång, att vara schysta och kamratliga mot varandra, män emellan. Män som spelade bra tenderade också att ge andra spelare – både män och kvinnor – komplimanger i högre utsträckning.

Men de män som spelade sämre spottade ut fler taskiga och kränkande kommentarer mot främst kvinnliga spelare. Forskarna menar att en tillströmning av kvinnliga spelare, i en miljö som vanligtvis bara upptas av män, gör att den sociala hierarkin störs. Det är okej för männen i topp, men inte för de som spelar sämre, som i sin tur riskerar att förlora mer status – när de redan förlorat i spelet.

Hugger på svaga

Umeåbaserade spelutvecklaren och krönikören Michael Gill har tagit del av studien, och menar att forskarna till viss del konstaterar det självklara.

– Det som fastställs kring gruppdynamik i spelet känns rätt givet. När det går dåligt så hugger man på någon svag. I just spelsammanhang anses kvinnor ofta vara en svagare grupp, säger Michael Gill.

Enligt en rapport från Pew Research Center så har 40 procent av alla internetanvändare någon gång upplevt någon form av trakasserier. Båda könen faller offer för nedlåtande och kränkande behandling, men kvinnor är de som råkar ut för obehaget i störst utsträckning.

– Det är viktigt att vi försöker förstå nätmobbing och den mentalitet som finns på de här plattformarna. Att man forskar på detta är bara positivt då det sprider medvetenhet, menar Michael Gill.

Bättre uppsikt krävs

Studien presenterar inga förslag på lösningar till männens hätska spelbeteende, men Michael Gill tror ändå att bättre uppsikt av plattformarna kan göra spelklimatet behagligare.

– Uppsikt och tillsägelser på onlinespel och internetplattformar är jätteviktigt och underlättar, det är konstigt att det inte prioriteras mer än vad det gör i dagsläget. Men det är inte lätt att hitta en lösning, säger Michael Gill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.