Foto: TT

Många rödljus i ny köttguide

Uppdaterad
Publicerad

Biffarna och hamburgarna på sommarens grillar bör bara vara hälften så stora som förra årets. I sin nya köttguide förespråkar Världsnaturfonden WWF en återgång till 1970-talets köttkonsumtion – i praktiken en halvering.

WWF:s fiskguide presenterades för första gången 2002 och är i dag en etablerad samling rekommendationer som följs av större delen av dagligvaruhandeln och många restauranger. Den guiden handlar om att värna utfiskningshotade arter, något som de flesta ställer upp på. Däremot råder ingen brist på köttdjur och frågan är om köttproduktionens påverkan på miljön möts av samma gensvar.

– Vi hoppas att många kommer att använda köttguiden. Det är faktiskt väldigt viktigt för planetens överlevnad och den egna hälsan, säger Anna Richert, sakkunnig för hållbar mat på WWF.

Rött ljus för rött kött

I premiärversionen av köttguiden har WWF bedömt de olika formerna av kött med hänsyn till hur de påverkar klimatet, biologisk mångfald, hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen. Betygen ges även här i form av trafikljusens färger: rött (undvik), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).

Av de olika köttslagen drabbas nötkött hårdast. Allt kött från kor och tjurar i olika åldrar får rött ljus i kolumnen klimatpåverkan på grund av all metangas de släpper ut från båda ändar.

Två former av Kravcertifierat kött får grönt ljus i de tre andra kolumnerna. Två former av Kravgriskött klarar sig helt utan rött ljus och detsamma gäller kycklingköttet. Även lammköttet får rött ljus på grund av djurens klimatpåverkan. Vilt får däremot genomgående godkänt.

Gemensamt för alla köttslag, utom viltkött, är att svenskt ekologiskt eller Kravmärkt kött klarar sig bäst. Det är kött som ofta är 2-3 gånger dyrare än annat kött.

Kocken gör vågen

– Det blir samma budgetnivå om du äter bättre men mindre kött. Det finns många mervärden i kött som kommer högt upp i köttguiden, säger Anna Richert.

Den kände kocken Paul Svensson fanns också med på presentationen i Stockholm. Han gjorde närmast vågen.

– Jag upplever att det finns en väldigt stor förvirring hos konsumenterna. Det är svårt att göra medvetna val och den här guiden gör det mycket lättare i butiken eller på restaurangen.

Köttets baksida

Köttkonsumtionen har fördubblats sedan 1970-talet. Enligt WWFs rapport Living Planet Report 2014 står maten för ungefär en fjärdedel av vårt ekologiska fotavtryck.

Vi äter i dagsläget 50-55 kilo kött (fläsk, lamm, kyckling och nötkött) per person och år. När det gäller fisk äter vi 13 kilo per person och år.

Utsläppen av växthusgaser från mat är cirka 1,8 ton per person och år. Av dessa utsläpp kommer cirka 75 procent från kött och mejerikonsumtion (1,3 ton).

Köttguiden finns på WWF:s hemsida och också som appar till Iphone och Android.

Källa: (WWF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.